Kärlek, humlor och tomater

Året var 1919 och första världskriget var äntligen över. Johan Wellberg, som ursprungligen kom från Tomelilla, slog sig ner i skånska Kvarnby och började odla grönsaker i egen regi.
Bland skörden fanns gurka, tomater, sallat, blomkål och vitkål som odlades både på friland och i växthus. En del av skörden såldes på Möllevångstorget, i hjärtat av Malmö.
Innan Johan startade eget hade han under ett antal år praktiserat såväl i Tyskland som på olika slottsträdgårdar i Skåne.

Sedan dess har nästan ett sekel förflutit och Johans trädgårdsodlingar har fortlevt i högsta välmåga. Idag drivs de av hans barnbarn – Ragnar och Ingvar Petersson.
 
Tredje generationens odlare har valt att specialisera sig på tomater och växthusen ligger nu för tiden i Sunnanå, i skarven mellan Staffanstorp, Burlöv och Malmö Kommun och i Malmö.

 

Tomaterna som blev Malmborgs ”Eget val”.

– Jag och min bror har odlat tomater sedan barnsben, förklarar Ingvar Petersson. Vi har valt att specialisera oss på tomatsorter som är mindre och smakrikare.
I växthusen i Haga kan man hitta sorter med namn som Svea kvist, Flavorino, Bärnsten, röd och orange plommontomat och Delikatess.
– Att Malmborgs har utnämnt våra tomater till sitt ”Eget val” ser vi som en fin utmärkelse. I dagens värld finns så otroligt mycket konkurrens från utlandet. Importerade tomater kan erbjudas året om till låga priser och det är något som vi varken kan eller vill matcha. Hos oss på Sunnanå växer tomaterna enligt naturens rytm och plockas för hand när de är vackert röda.

Tomater Ica Malmborgs Vårt Val

Odlade med mycket kärlek

Avståndet mellan Ragnar och Ingvars växthus i Sunnanå och diskarna i Malmborgsbutikerna är inte långt. Det rör sig om några få kilometrar. De tomater som plockas på morgonen kommer snabbt ut i butikerna och finns i hyllorna samma dag eller som allra senast dagen efter.

Eftersom transportsträckorna är så korta kan man vänta in i de längsta med att plocka tomaterna, på så sätt får de tid att växa sig riktigt röda direkt på plantorna. Något som ger en full smakupplevelse.
– Precis som osten och vinet så ska tomater vara rumstempererade, förklarar Ingvar.

 

“Tomater ska aldrig förvaras i kylskåp. Det är när de får ligga framme som de får sin fulla arom”

 
 

Med humlornas hjälp

Sunnanåtomaterna är konventionellt odlade och under Svenskt Sigill. Till skillnad från Holland och Spanien bjuder inte det skånska klimatet på samma värme. Det innebär att de svenska odlingarna ligger i träda under vintern, och med lite tur kan temperaturen sjunka under nollpunkten inne i växthusen.

– Lite frost är den bästa bekämpningen, det eliminerar mycket av skadedjuren. Under åren har vi också lärt oss att använda biologisk bekämpning. Med såpa och nyttodjur kommer man väldigt långt. Jag har själv två barn som är jätteglada för grönsaker. Det känns skönt att veta att de kan springa ut i växthusen och äta solvarma tomater direkt från plantorna.

En annan flitig medhjälpare är humlorna som bor i växthusen. Deras syssla är att pollinera tomaterna, något som de brukar klara av snabbt.

– Det lustiga är att humlorna har en förkärlek för de extra söta specialtomaterna. De flyger gärna en liten extra bit för att först komma till sina favoriter för att sedan avsluta med de mindre söta varianterna.

Genom att våra tomater nu får etiketten ”Vårt val” på Malmborgs hoppas vi att fler skåningar ska kunna lära känna tomater när de är som bäst, avslutar Ingvar Petersson.