Tore och Bodil Svensson, kycklinguppfödare. Klasaröds gård, Blentarp.

På Klasaröds gård växer kycklingarna i sin egen takt

Tore har fullt upp. Han står i stallarna och skyndar sig så att de nykläckta kycklingarna snabbt ska komma in under de skyddande värmelamporna. 35 grader vill de ha under de första dygnen för att må bra.
 
Just det här att fåglarna ska ha det bra är viktigt för Tore och hans fru Bodil. Ända sedan de köpte gården för 25 år sedan har de haft som filosofi att föda upp djuren på ett reko sätt.
Klasaröds gård ligger i utkanten av Blentarp, högt upp på Romeleåsens topp. Här uppe på 175 meters höjd är det alltid lite kallare än nere på slätten. Gården köpte Tore och Bodil i början av 80-talet. Tidigare hade de levt villaliv inne i Malmö, men drömmen vara att låta de två barnen växa upp på landet. Valet föll på en bondgård med tillhörande stallar och odlingsytor på nästan 100 hektar.

Vårt eget val kyckling
Ganska snabbt bestämde sig paret för att satsa på småskalig uppfödning av kyckling och gås.

Nyligen blev Tore och Bodils kycklingar utvalda till ”Vårt Eget Val” av Malmborgshandlarna. En kvalitetsutmärkelse som i allra högsta grad är kopplad till deras personliga engagemang

Här är det långt mellan varje kyckling

– Vi har valt att inte använda en massa konstigheter till djuren. Fåglarna kan röra sig fritt inomhus och de har gott om plats att sprätta omkring. Golvet är inrett med fräsch halm som vi byter varje dag, berättar Tore.
I stallarna strålar dagsljuset in genom fönsterna. Det innebär att fåglarna får en naturlig dygnsrytm, något som inte är brukligt i mer storskalig uppfödning. När naturen respekteras växer fåglarna långsammare, de äter i sin egen takt och tar tid på sig att uppnå slaktstorlek (10 veckor för en Klasarödskyckling jämfört med 4 – 5 veckor för en konventionellt uppfödd fågel).
– Våra kycklingar lever ett bra liv och det märks, i smak och i textur. Det betyder att vi inte kan föda upp mer än 500 – 600 kycklingar i veckan så det finns en begränsad mängd vi kan leverera.

Klasaröds kyckling

“Vi har valt att inte använda en massa konstigheter till djuren. Fåglarna kan röra sig fritt inomhus och de har gott om plats att sprätta omkring.”

 

Att driva kycklinguppfödning är ett tungt jobb. När man driver en småskalig uppfödning har man inte råd med en massa fina maskiner, istället får man göra mycket för hand. Ett arbete som fortfarande huvudsakligen utförs av Tore och Bodil.

– Vi är nog lite av idealister, förklarar Tore. Folk tycker om vår idé och våra kycklingar. Vi är glada att Malmborgs har valt att utse våra kycklingar till Vårt Eget Val. Det känns som ett riktigt erkännande. Självklart tycker vi att det här är riktigt spännande.