• Malmborgs Caroli Malmborgs Erikslust Malmborgs Limhamn Malmborgs Mobilia Malmborgs Clemenstorget Malmborgs Tuna
Slide background

Högrevskalops

med inlagda rödbetor + krisp på lök & persilja

 

Ingredienser 4 personer
 
Ca. 1 kg. högrev
3 gula lökar
3 morötter
2 lagerblad, salt
8 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Ca. 1 l. ox- eller kalvbuljong
Maizena
1 dl. rapsolja

Krisp
1 dl. rostad lök
1 knippe persilja
Olja till fritering

Rödbetor
8 rödbetor
1 dl. ättika
2 dl. socker
3 dl. vatten

Recept på skånsk kalops med högrev

Gör så här:
 
Börja med rödbetorna. Koka dem helt mjuka. Skala dem genom att trycka av skalet under rinnande vatten.
Koka upp socker, vatten och ättika.
Klyfta betorna och lägg ner i lagen. Låt svalna.
De får gärna göras dagen innan så de hinner stå och dra.

Skär köttet i ca 3×3 cm bitar. Bryn hårt i olja. Lägg över i kastrull.
Skala lök och morot.
Klyfta löken och skär moroten i trevlig form. Bryn även dessa i olja.
Lägg ner dem bland köttet tillsammans med peppar, kryddpeppar och lagerblad.
Häll på buljongen så det täcker köttet. Låt koka tills köttet är mört, ca. 1,5 – 2 timmar.
Späd med buljong under tiden om det behövs.
Blanda ut lite Maizena i vatten och toppred kalopsen till lagom konsistens.
Smaka av med salt.

Hetta upp olja till 180 grader i en kastrull.
Plocka persiljan så inga stjälkar är med.
Fritera persiljan hastigt tills det tystnar i kastrullen.
Låt rinna av på papper.
Blanda persiljan med rostad lök.

Servera kalopsen med ljummade rödbetor och toppa med krispet

“Denna klassiska gryta på högrev är en husmansklassiker av stora mått. Högreven, som sitter mellan entrecoten och halsen, är ett prisvärt nötkött som kräver sin tid på spisen.
Belöningen blir riklig för den som orkar vänta – ett mört och smakrikt kött som värmer gott i höstrusket.”
/ Malmborgs kock Sverker Videholm

 

Skånsk äggakaka

Skånsk Äggakaka

Kavring

Kavring

Fläsklägg recept

Fläsklägg

Recept skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka

Recept på skånsk kalops med högrev

Högrevskalops

Brännesnuda - skånsk köttsoppa med fläsk och vitkål

Brännsesnuda