• Malmborgs Caroli Malmborgs Erikslust Malmborgs Limhamn Malmborgs Mobilia Malmborgs Clemenstorget Malmborgs Tuna
Slide background

Skånsk äpplekaka

med vaniljkräm smaksatt med vit choklad

 

Ingredienser 4 personer
 
150 g. smör
100 g. torkad riven kavring
100 g. ströbröd
1/2 dl. socker
1/2 dl. brun farin
1 msk. kanel
4 äpplen (typ Aroma)
2 dl. äpplemos

Vaniljkräm
2 dl. grädde
3 dl. mjölk
7 äggulor
1 vaniljstång
1 dl. socker
0,5 dl. Maizena
100 g. vit choklad
50 g. smör

Gör så här:
 
Krämen
Blanda gulor, socker och Maizena. Koka upp grädde, mjölk och delad vaniljstång. Häll över den varma vätskan över äggsmeten och vispa den jämn. Häll tillbaks i kastrullen, värm på och vispa tills den är tjock och första bubblan kommer. Ta bort från värmen och tillsätt chokladen och smöret. Passera krämen genom en finmaskig sil och låt svalna.Blir den för tjock kan man vispa lite grädde och vända ner i.

Äpplekakan
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek kavring, ströbröd och socker i 50 g. av smöret. Stek äpplebitarna och brun farin i 50 g. smör. Varva bröd, äpplemos och äpplebitar i en form så det bildas lager. Klicka på resten av smöret och baka i ugn på 175 grader i cirka 40 minuter.

Recept skånsk äppelkaka

“Så skånskt så det förslår: äpplekaka gjord på söta Aroma-äpplen och riven skånsk kavring. De fina Aroma-äpplen är framodlade på Österlen och blev 2005 utsedda till Skånes landskapsäpple. Det saftiga fruktköttet gör att det passar perfekt i äpplekakan. Kavringen bidrar till att göra pajen till en mättande dessert.”
/ Malmborgs kock Sverker Videholm

 

Skånsk äggakaka

Skånsk Äggakaka

Kavring

Kavring

Fläsklägg recept

Fläsklägg

Recept skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka

Recept på skånsk kalops med högrev

Högrevskalops

Brännesnuda - skånsk köttsoppa med fläsk och vitkål

Brännsesnuda