• Malmborgs Caroli Malmborgs Erikslust Malmborgs Limhamn Malmborgs Mobilia Malmborgs Clemenstorget Malmborgs Tuna
Slide background

Skånsk äggakaga

med äpplefläsk och rårörda lingon

 

Ingredienser 4 personer
 
7 ägg
6 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 tsk. salt
1/2 dl ramlösa
Smör
600 g rimmat skivat fläsk
2 stycken Aroma äpplen
1 kvist timjan
200 g frysta lingon
1 dl socker

Skåns äggakaka

Gör så här:
 
Vispa ihop ägg, salt och mjöl.

Späd med grädden och låt vila 15 minuter.

Tillsätt ramlösan, värm på en stekpanna med smör.

Häll i smeten och låt den få lite yta i botten. Dra sedan med stekspade genom smeten tills den börjar tjockna.

Vänd kakan och sätt in i ugnen på 220 grader ett kort tag tills den växer som en sufflé. Den ska fortfarande vara krämig inuti.

Blanda lingon med socker och låt stå i rumstemperatur tills de tinat och släppt vätska.

Kärna ur och klyfta äpplena. Stek fläsket hårt. Tillsätt äpplena och stek vidare tills de är mjuka. Repa bladen av timjankvisten och blanda ner.

Lägg äpplefläsket på äggakakan och servera med lingonen.

 

“Äggakaka, eller ”Äggakaga” på skånska, är en traditionell skånsk maträtt som till viss del kan liknas vid kolbullen eller ugnspannkakan.
Serveras traditionellt med stekt fläsk och lingon.”
/ Malmborgs kock Sverker Videholm

 

Skånsk äggakaka

Skånsk Äggakaka

Kavring

Kavring

Fläsklägg recept

Fläsklägg