• Malmborgs Caroli Malmborgs Erikslust Malmborgs Limhamn Malmborgs Mobilia Malmborgs Clemenstorget Malmborgs Tuna
Slide background

Rimmat fläsklägg

med kålrotsstomp, brynt smör och skånsk senap

 

Ingredienser 4 personer
2 rimmade fläsklägg
5 lagerblad
1 msk timjan
3 gula lökar i klyftor
Vatten

Stomp
2 st kålrötter
4 st mjöliga potatisar
100 g smör
Spad från läggen
Salt, peppar

Senap
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 dl bruna senpasfrön
2 dl vatten
1 1/2 dl brun farin
2 msk stark senap
1 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl crème fraiche

Fläsklägg recept

Gör så här:
 
Lägg timjan, lagerblad, lök och läggen i en kastrull.
Täck med vatten och koka läggen möra i cirka 3 timmar. Plocka läggen grovt och ta bort fett och bindväv.

Skala kålroten och potatisen. Skär dem i bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet och ånga av. Bryn smöret i en kastrull och sila genom finmaskig sil. Krossa kålrot och potatis grovt. Tillsätt smöret och lite kokspad.
Smaka av med salt och peppar.

Koka senapsfröna i vattnet tills de är mjuka och har svällt upp. Sila bort ev. vätska. Lägg dem i mixer och kör till en slät smet. Smält farinsockret i en kastrull, blanda ner den starka senapen och vinägern.

Blanda sedan ihop farinblandningen med de mixade senpaskornen och crème fraichen.

Värm läggköttet och servera med stompet och senapen.

 

“Fläsklägg är den övre delen av grisens fram- och bakben. Det är en styckningsdetalj som kanske inte ser så inbjudande ut vid första ögonkastet, men som efter ett gediget långkok förvandlas till en delikatess. Det är ett gott och billigt kött som med fördel serveras tillsammans med rotsaker.”
/ Malmborgs kock Sverker Videholm

 

Skånsk äggakaka

Skånsk Äggakaka

Kavring

Kavring

Fläsklägg recept

Fläsklägg