Individuell människohjälp och ICA Malmborgs

10 000 nya påsar ger arbete i 6 månader

Vi har haft möte med Individuell Människohjälp (IM) på deras huvudkontor i Lund. Vi har varit företagssponsor till IM under många år. IM har funnits i snart 80 år och arbetar med internationellt bistånd, med fair trade och med integration i Sverige. Fokus ligger på hjälp till självhjälp.

För oss är det roligt att får arbeta direkt med IM. Vi har en nära dialog och sitter med jämna mellanrum ner vid samma bord för att diskutera vad vi på Malmborgs kan bidra med. Det betyder att vi inte enbart stödjer med pengar, utan även med idéer, projekt och produkter.

Ett projekt som blivit riktigt framgångsrikt är tillverkningen och försäljningen av de miljövänliga tygkassar du ser på bilden. Kanske har du själv köpt en påse eller lagt märke till dem i din butik. Totalt har våra kunder köpt mer än 37 000 kassar sedan 2014. Tygkasseprojektet är något som alla tjänar på. Så här ser det ut i korta drag:

  • Vi beställer tygpåsarna genom IM. Påsarna tillverkas i Indien och sys upp av lokala skräddare som får en skälig lön för sitt arbete (så kallade levnadslön). Skräddarna tillhör utsatta grupper i det indiska samhället som annars hade haft svårt att hitta försörjning.
  • Påsarna tillverkas av miljövänlig bomull.
  • Våra kunder köper påsarna i våra butiker och använder dem för att packa sina varor. Det innebär färre plastpåsar, vilket är bättre för miljön!
  • För varje såld påse går ytterligare 2 kronor till IMs arbete världen över.

Under vårt senaste möte beställde vi ytterligare 10 000 av de tygkassar du ser på bilden. Det innebär att de indiska skräddare som syr påsarna i IMs regi har sina arbeten tryggade i sex månader framöver.