• Malmborgs Caroli Malmborgs Erikslust Malmborgs Limhamn Malmborgs Mobilia Malmborgs Clemenstorget Malmborgs Tuna
Slide background

En enkel tygkasse kan ibland göra drömmar till verklighet!

Man kan tycka att en vanlig tygkasse inte betyder så mycket. Och för dig som handlar på Malmborgs är den kanske bara ett miljövänligt alternativ till vanliga plastpåsar. Men för Dorjee Dolma och hennes kollegor på Tibetan Women’s Centre i norra Indien innebär den mycket mer än så.
För att ta fram tygkassarna har vi inlett ett nära samarbete med den Lundabaserade bistånds-
organisationen Individuell Människohjälp (IM).
De lokala skräddare som tar fram tygkassen tillhör utsatta grupper i det indiska samhället och ingår i ett projekt som stödjs av IM.
Tack vare beställningen av tygkassarna har de nu fått en trygg försörjning. De kan ta hand om sina familjer och till och med börja drömma om framtiden!

 

”Min dröm är att spara ihop pengar så att jag har råd att ge mina barn utbildning och ett gott liv.”    / Choeng Dolma

 
 
Köp gärna en tygkasse. På det sättet behöver vi snart beställa fler kassar av Dorjee Dolma och de andra skräddarna och kan förhoppningsvis uppfylla ytterligare några drömmar.
 
Själva designen till tygkassen bestämdes förra året genom en tävling bland Malmborgsbutikernas kunder. Det vinnande bidraget kom från Frida Nilsson.
 
tygkassar

 

 

Palden - Malmborgs Tygkasse

alla

Om Tibetan Women’s Centre

Många av de som tillverkar tygkassarna bor och arbetar på Tibetan Women’s Centre. De som funnit sin tillflykt här är exiltibetaner som under vanliga omständigheter skulle ha stora svårigheter att förtjäna sitt levebröd i det indiska samhället.

Tibetan Women’s Centre ligger i staden Dehradun i norra Indien bildades på 1960-talet med syftet att skapa arbetstillfällen för tibetanska kvinnor och samtidigt bevara tibetanska hantverkstraditioner. Cirka 80 personer arbetar vid centret. Majoriteten är kvinnor. Alla som arbetar vid centret och deras familjer bor gratis på inne på området.

Tibetan Women’s Centres huvudsakliga sysselsättning är att väva tibetanska mattor, men de har också ett litet skrädderi där Choeng Dolma, Dorjee Dolma, Pema Dolma och Palden arbetar. När Choeng, Dorjee, Pema och Palden de inte syr kassar till ICA Malmborgs tillverkar de vanligtvis väskor, handväskor, pennskrin, prydnadskuddar och traditionella tibetanska kläder.
Tibetan Women’s Centre arbetar målmedvetet för att bli internationellt certifierad av World Fair Trade Organization. Individuell Människohjälp bidrar med kunskap och finansiellt stöd i det arbetet.
www.tibetanwomenscentre.org

Tibet Kvinnocenter - Malmoborgs tygkasse

Bilder och texter: Åsa Ljusenius (IM)