En enkel tygkasse kan ibland göra drömmar till verklighet!

Man kan tycka att en vanlig tygkasse inte betyder så mycket. Och för dig som handlar på Malmborgs är den kanske bara ett miljövänligt alternativ till vanliga plastpåsar. Men för Dorjee Dolma och hennes kollegor på Tibetan Women’s Centre i norra Indien innebär den mycket mer än så.
För att ta fram tygkassarna har vi inlett ett nära samarbete med den Lundabaserade biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM).
De lokala skräddare som tar fram tygkassen tillhör utsatta grupper i det indiska samhället och ingår i ett projekt som stödjs av IM.
Tack vare beställningen av tygkassarna har de nu fått en trygg försörjning. De kan ta hand om sina familjer och till och med börja drömma om framtiden!

 

”Min dröm är att spara ihop pengar så att jag har råd att ge mina barn utbildning och ett gott liv.”

/ Choeng Dolma

Köp gärna en tygkasse. På det sättet behöver vi snart beställa fler kassar av Dorjee Dolma och de andra skräddarna och kan förhoppningsvis uppfylla ytterligare några drömmar.

Själva designen till tygkassen bestämdes genom en tävling bland Malmborgsbutikernas kunder. Det vinnande bidraget kom från Frida Nilsson.
tygkassar

Dorjee Dolma - Malmborgs Tygkasse

Dorjee Dolma är änka och mor till sex vuxna barn. Tibetan Women’s Centre är hennes hem sedan många år. Tyvärr har hon problem med synen…
Läs mer >>

Choeng Dolma började arbeta som skräddare när Tibetan Women’s Centre, som hon bor på, fick en beställning av Individuell Människo-…
Läs mer >>

Pema Dolma - Malmborgs tygkasse

Pema Dolma tycker om att komma till jobbet. – Det är en stressfri miljö här. Jag trivs, berättar hon. Pema bor liksom sina kollegor på Tibetan…Läs mer >>

Palden - Malmborgs Tygkasse

”Min dröm för framtiden är att vi ska sälja de saker vi syr så att alla kan få sina löner. Jag önskar också att få resa på pilgrimsfärd till Bodh Gaya!”

/ Palden

Kishan Singh lever med sin fru och sina två barn. Tidigare arbetade han i butiker under otrygga arbetsförhållanden eller…Läs mer >>

alla

Om Tibetan Women’s Centre

Många av de som tillverkar tygkassarna bor och arbetar på Tibetan Women’s Centre. De som funnit sin tillflykt här är exiltibetaner som under vanliga omständigheter skulle ha stora svårigheter att förtjäna sitt levebröd i det indiska samhället.

Tibetan Women’s Centre ligger i staden Dehradun i norra Indien bildades på 1960-talet med syftet att skapa arbetstillfällen för tibetanska kvinnor och samtidigt bevara tibetanska hantverkstraditioner. Cirka 80 personer arbetar vid centret. Majoriteten är kvinnor. Alla som arbetar vid centret och deras familjer bor gratis på inne på området.

Tibetan Women’s Centres huvudsakliga sysselsättning är att väva tibetanska mattor, men de har också ett litet skrädderi där Choeng Dolma, Dorjee Dolma, Pema Dolma och Palden arbetar. När Choeng, Dorjee, Pema och Palden de inte syr kassar till ICA Malmborgs tillverkar de vanligtvis väskor, handväskor, pennskrin, prydnadskuddar och traditionella tibetanska kläder.
Tibetan Women’s Centre arbetar målmedvetet för att bli internationellt certifierad av World Fair Trade Organization. Individuell Människohjälp bidrar med kunskap och finansiellt stöd i det arbetet.
www.tibetanwomenscentre.org

Tibet Kvinnocenter - Malmoborgs tygkasse

Bilder och texter: Åsa Ljusenius (IM)