Palden - Malmborgs Tygkasse

Palden

Namn: Palden
Ålder: 75
Yrke: Mästerskräddare, ansvarig för skrädderiet

” Min dröm för framtiden är att vi ska sälja de saker vi syr så att alla kan få sina löner. Jag önskar också att få resa på pilgrimsfärd till Bodh Gaya!” *

tygkassar2

Palden ser pigg ut trots sina 75 år. Han har arbetat i skrädderiet i 18 år och är idag mästerskräddare med ansvar för personal och löner och beställningar. Han har en fru som numera är pensionär, tre barn och två barnbarn.
Palden drog en lättnadens suck när han tog emot beställningen av kassar från Malmborgs.
– En sten har lättat från mina axlar, säger han och ler.
Han förklarar att han många gånger känner sig pressad och orolig över att de produkter som skrädderiet syr inte kommer att sälja tillräckligt bra. Skrädderiet syr fina saker av hög kvalitet, men de kan ändå aldrig vara säkra på att få tillräckligt många produkter sålda. Då blir lönerna lidande.
– Många saker vi syr kan tyvärr bli liggande kvar på lagret. Det i sin tur betyder att jag inte kan betala ut en ordentlig lön till personalen här och det känns verkligen inte roligt. Men kassarna verkar sälja bra i Sverige.

Att vara Fair Trade-producent åt Individuell Människohjälp har fört med sig mycket gott. För det första kan Palden och hans kollegor lita på att betalningen för kassarna kommer som den ska varje månad – något som är långt ifrån självklart för skrädderier i Indien. Vidare är han glad och stolt över alla förbättringar som har skett på arbetsplatsen.
– Vi har fått brandsläckare och en utblåsningsfläkt. Vi har nymålade väggar och fina blomkrukor ute på balkongen. Och tack vare Fair Trade har alla som arbetar vid Tibetan Women Centre fått gå på en hälsokontroll som betalats av arbetsgivaren.

När han får frågan om vad han har för drömmar om framtiden tittar han på sin medarbetare Pema Dolma och säger:
– Jag skulle också väldigt gärna vilja resa på pilgrimsfärd till Bodh Gaya*.

alla

*Bodh Gaya är en småstad i den indiska delstaten Bihar. Buddha ska ha nått upplysning under långvarig meditation i Bodh Gaya, och staden är därför ett stort vallfärdsmål för buddhister.(Källa: Wikipedia)

Bild och text: Åsa Ljusenius (IM)

Tillbaka