Kishan Singh - Malmborgs tygkasse

Kishan Singh

Namn: Kishan Singh
Ålder: 52
Yrke: Skräddare. Syr kassar till Malmborgs

tygkassar2

”Min dröm är att min dotter ska få gå färdigt sin utbildning och bli färdig sjuksköterska!”

 

Kishan Singh lever med sin fru och sina två barn. Tidigare arbetade han i butiker under otrygga arbetsförhållanden eller gick arbetslös. Även när han hade arbete kunde han aldrig vara säker på att få lön i slutet av månaden.

Det hände ofta att lönen betalades ut för sent, eller inte alls. Kishans familj har därför levt mycket fattigt, vilket i sin tur gjort att hans fru varit tvungen att tigga pengar på gatan vid den lokala basaren.
– Förr oroade jag mig mycket för mina barns framtid, berättar Kishan. Jag kunde inte föreställa mig hur jag skulle kunna ha råd att skicka dem till skolan och ge dem en god utbildning – framför allt såg jag inte hur jag skulle ha råd att utbilda min dotter.
Men Kishan Singh och hans familjs liv tog en vändning till det bättre för åtta år sen, år 2005, när han fick i uppdrag av Individuell Människohjälp att sy kassar åt Ica Malmborgs. De fair trade-märkta kassarna i juteväv ger en trygg inkomst till honom och familjen.

Hans fru tigger inte längre, utan hjälper till att vika och pressa kassarna som Kishan sedan syr ihop. För varje kasse tjänar de 250 rupies (ca 2,50 i svenska kronor) vilket på en månad blir omkring 9000 rupies. Det är en lön som går att leva på för en indisk familj.
– Att ni i Sverige köper dessa kassar möjliggör för fattiga människor här i Indien att skaffa jobb, stå på egna ben, skicka sina barn till skolan och ge barnen en bra framtid, förklarar Kishan.
Idag går båda hans barn I skolan. Hans son är 13 år gammal och går i grundskolan och hans dotter som är 19 år läser sitt andra år på sjuksköterskeprogrammet. Det märks tydligt att Kishan är stolt över dem. När han får frågan vad han skulle vilja hälsa till alla oss i Sverige som köper kassarna tänker han efter ett ögonblick och svarar sedan med ett varm leende.
– Danewad!* Jag är djupt tacksam gentemot er. Och jag vill be er: snälla fortsätt att köpa dessa kassar, åtminstone i två och ett halvt år till tills dess att min dotter blir färdig sjuksköterska!

alla

* ”Danewad” betyder tack på hindi.

Bild och text: Åsa Ljusenius (IM)

Tillbaka